Dukat opet srezao otkupne cijene mlijeka

Bez autora
Feb 24 2016

Dukat, u vlasništvu najvećeg mljekarskog diva na svijetu, francuskog Lactalisa, ovih je dana snizio svoje otkupne cijene od 8-10%, a u zadnjih pola godine i do 20%. Hrvatskoj proizvodnji mlijeka, koja se već dugo nalazi u slobodnom padu privremeno zaustavljenom prošle godine, zadan je time težak udarac. Da stvar bude još gora, dogodilo se to baš u najosjetljivijem razdoblju godine, prije proljetne sjetve kad je seljaku potrebna svaka lipa da bi pokrio velike sezonske izdatke, kažu u Udruzi OPGH Život. I u francuskom mliječnom sektoru vlada kriza. No francuska vlada već barem pola godine pokušava energično nagnati cijeli mliječni lanac da digne cijene mlijeka u distribuciji i povećani utržak neokrnjeno prenese na proizvođače.

Dukat opet srezao otkupne cijene mlijekaDukat, u vlasništvu najvećeg mljekarskog diva na svijetu, francuskog Lactalisa, ovih je dana snizio svoje otkupne cijene od 8-10%, a u zadnjih pola godine i do 20%.

Hrvatskoj proizvodnji mlijeka, koja se već dugo nalazi u slobodnom padu privremeno zaustavljenom prošle godine, zadan je time težak udarac. Da stvar bude još gora, dogodilo se to baš u najosjetljivijem razdoblju godine, prije proljetne sjetve kad je seljaku potrebna svaka lipa da bi pokrio velike sezonske izdatke, kažu u Udruzi OPGH Život.

I u francuskom mliječnom sektoru vlada kriza. No francuska vlada već barem pola godine pokušava energično nagnati cijeli mliječni lanac da digne cijene mlijeka u distribuciji i povećani utržak neokrnjeno prenese na proizvođače!

Sniženja hrvatskih otkupnih cijena dramatično su pokazala nered i svojevolju koja vlada u hrvatskom mliječnom sektoru nakon što su Ministarstvom poljoprivrede dugo iz pozadine upravljali veliki interesi.

Veliki otkupljivači mlijeka svim sredstvima, ponekad i onim izrazito nedozvoljenima, protive se promjeni dosadašnjeg stanja u kome su oni gotovo doslovce gospodari života i smrti obiteljskih gospodarstava koje se bave proizvodnjom mlijeka. To sada rade u direktnom sukobu s europskom uredbom.

Riječ je o nekolicini tvrtki, točnije Dukat, Vindija, Meggle, Belje koje kontroliraju gotovo 70% tržišta i koje čine otkupljivački tzv. oligopson. U njemu je Dukat najveći član, s preko 35% ukupnog otkupa.

Zabilježeni su slučajevi prijetnji proizvođačima da će, u slučaju da se priključe PO kako to EU-uredba/zakon predviđa i traži, dominantno poduzeće prestati preuzimati mlijeko, što proizvođača gotovo doslovce stavlja na ulicu, svjedoče proizvođači.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik